Proso – przepis na mleko jaglane

Ludzie znają proso od setek, a nawet tysięcy lat. Jednak ostatnimi laty proso zostaje zapominane i wręcz niedoceniane w kuchni. A szkoda, bo przecież produkty otrzymane z prosta odznaczają się bogatą wartością odżywczą. Wśród produktów z prosa najpopularniejszymi są kasza, mąka, płatki czy mleko. Warto włączyć jaglane produkty do swojej diety, nie tylko ze względu na ich zdrowy wpływ na nasz organizm ale także z innego powodu – można je wykorzystać na dziesiątki sposobów!

Łuszczyca leczenie Warszawa
http://evimed.com.pl/
Zespół lekarzy specjalistów, dla których
liczy się medycyna oparta na faktach.

Proso jest rośliną jednoroczną, której hodowlą zajmowano się już 5000-7000 lat p.n.e. w Chinach! Zatem już nasi przodkowi doceniali tę roślinę i włączyli ją do swojej diety.

Dlaczego proso jest tak korzystne dla naszego organizmu? Samo proso zawiera około 12 procent białka oraz witaminy z grupy B. Tiamina (witamina B1) w głównej mierze odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podczas kiedy w naszym organizmie występują jej braki, my odczuwamy rozdrażnienie, zmęczenie, problemy ze skupieniem się, bezsenność oraz poważne problemy z trawieniem. Witamina B2 (ryboflawina) to witamina ważna dla naszego układu trawiennego, narządu wzroku i układu nerwowego. Pirydoksyna (B6) zawarta w Prosie, bierze udział w przemianach aminokwasów oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy. Proso jest też dostawcą witaminy E do naszego organizmu, czyli tzw. eliksiru młodości.

W produktach jaglanych występują też sole mineralne jak potas, fosfór, sód, wapń, brom, magnez oraz krzemionka, którą rzadko można spotkać występującą w żywności. Jednym z najcenniejszych składników prosa jest lecytyna, która przyczynia się do poprawienia koncentracji i pamięci a także reguluje poziom cholesterolu.

Jednym z niedocenianych produktów z prosa jest mleko jaglane, które szczególnie zalecane jest alergikom i wrażliwym brzuszkom maluszków. Kasza jaglana, z której to mleko pochodzi, jest bezglutenowa, lekkostrawna, posiada ogromną gamę witamin oraz stymuluje nasz układ odpornościowy dzięki zawartości cynku, krzemu i β-glukanów. Mleko takie jest również przyjazne diecie wegańskiej, która wg jej idei, wyrzuca możliwość konsumowania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Gdzie mleko jaglane dostać? Opcje są dwie. Można albo mleko takie zrobić albo kupić w odpowiednio zaopatrzonych sklepach z żywnością ekologiczną. My skupimy się na wytworzeniu własnego mleka jaglanego. Do jego wytworzenia potrzebować będziesz suchej kaszy jaglanej, migdałów, wiórek kokosowych i wody. Garść migdałów należy namoczyć a następnie obrać je ze skórek. Kaszę jaglaną ugotuj na zasadzie – 1/2 szklanki suchej kaszy na szklankę wody, następnie kaszę wystudź. Migdały zblenduj, dodaj ugotowaną kaszę, wiórki i 3 szklanki wody a następnie wszystko dokładnie zblenduj. Zblendowaną całość przecedź przez gęste sitko lub gazę. Powstały płyn to Twoje mleko jaglane. Jeśli zastanawiasz się co zrobić zresztą ciasteczek – polecamy zrobić ciasteczka jaglane!

Powstałe mleko jaglane możesz posłodzić bądź użyć do robienia czy naleśników czy koktajli. Smacznego!